7 marca 2024

Źródło zdrowia w wodzie z brzozy!​

Osokoła: co kryje się za tą nazwą?

Słyszeliście o oskole? Choć ta nazwa nie ma nic wspólnego z sokołami, ma wiele wspólnego z naturą. Oskoła to inaczej sok z brzozy, który jest zbierany wczesną wiosną, kiedy drzewo jest w fazie przebudzenia po zimie.

Sok z brzozy w medycynie ludowej

Oskoła jest popularna szczególnie w krajach bałtyckich, Skandynawii oraz Rosji. Sok można pić lub korzystać jako z kosmetyku, ponieważ odnotowano jego pozytywny wpływ na skórę oraz włosy.

Tradycje ludowe wskazywały na takie właściwości oskoły, jak oczyszczanie krwi, wzmacnianie włosów oraz pielęgnowanie skóry. Spożywano go w przednówku, czyli historycznej już nazwie na okres końca zimy i początku wiosny, a przez dawnych Słowian był nazywany darem od Bogów.

Składniki odżywcze oskoły

W soku z brzozy znajdziemy parę związków energetycznych, w tym uniwersalny nośnik energii – ATP (adenozynotrifosforan). W oskole występuje też naturalnie wiele kwasów, a m.in. salicylowy, askorbinowy czy octowy, dlatego niektórzy wytwarzali z niej właśnie ocet.

Sok brzozowy jest dobrym zamiennikiem wód nisko i średniozmineralizowanych. Dzięki zawartości soli mineralnych oraz witamin może być dobrym zamiennikiem napojów izotonicznych.

Jak smakuje napój pobrany z brzozy?

Oskoła jest z pewnością słodka. Jej smak określa się jako łagodny oraz lekko drzewny. Nie przypomina żadnego konkretnego produktu, dlatego można uznać go za wyjątkowy. Możesz pić czysty sok z brzozy albo wzbogacić go dodatkami.

Mocktail z sokiem brzozowym

Mocktail to coraz popularniejsze określenie na drink bezalkoholowy. Zza chmur powoli wychodzi słońce, dlatego wychodzimy do Ciebie z dwoma propozycjami odświeżających koktajli z oskołą!

Brzozowe jabłuszko

100 ml soku z brzozy (oskoły)
80 ml soku jabłkowego
2 łyżki syropu z kwiatów bzu Oficyna kilka listków mięty
cienko pokrojone plasterki jabłka
lód (według uznania)

Porzeczkowo-brzozowa lemoniada

100 ml soku z brzozy (oskoły)
sok z cytryny (połówki lub całej)
3 łyżki syropu z czerwonej porzeczki Oficyna gałązka rozmarynu
plasterki cytryny lub pomarańczy
lód (według uznania)