Farma Przytoki to gospodarstwo Zofii i Iana Weiss, malowniczo położone na skraju Kaszubskiego Parku Krajobrazowego, w Staniszewie – 45 km od Oficyny. Zajmuje obszar 14 hektarów, na które składają się uprawy ponad 80 odmian warzyw i owoców miękkich, sad, las, pastwisko oraz łąki.
Spełniamy standardy związane z produkcją żywności z poszanowaniem środowiska naturalnego, co w latach 2012-2024 potwierdzał certyfikat rolnictwa ekologicznego.
Gospodarstwo na Kaszubach
FARMA PRZYTOKI
GOSPODARSTWO
Uprawiamy owoce i warzywa, które przede wszystkim dobrze smakują oraz są dostosowane do naszych warunków glebowych i klimatu. Część roślin uprawiamy w tunelach foliowych, zapewniając im najlepszy mikroklimat, co przekłada się na jakość i intensywny smak dojrzałych warzyw, owoców i sałat.
W okresie zbiorów plony zbieramy 3 razy w tygodniu wczesnym rankiem, a zebrane produkty trafiają do sprzedaży zaledwie 2 godziny później. To wyjątkowo krótka droga od rolnika do konsumenta.
Nasze uprawy tworzymy z myślą o Oficynie – to jedyne miejsce, gdzie można je nabyć, a kucharze na bieżąco wykorzystują je do sezonowych potraw i przetworów.
ŚRODOWISKO
Na Farmie Przytoki dbamy o środowisko, sięgając jedynie po dopuszczone w ekologii sposoby ochrony roślin i nawożenia. Chwasty usuwane są mechanicznie, bez użycia chemicznych środków. Korzystamy wyłącznie z naturalnych nawozów – przede wszystkim z kompostu. Produkujemy go sami na miejscu, a składają się na niego m.in. odpady organiczne z kuchni w Oficynie. Naszym zdaniem najlepszy sposób w jaki można pomóc przyrodzie, to jej nie przeszkadzać.
Dbamy o naturalną aktywność biologiczną (bioróżnorodność) na całej farmie, nie tylko w miejscu upraw. W trosce o strukturę gleby, przekopujemy ją tylko w minimalnym stopniu.
Z kolei dzikie pastwiska i łąki pozostawiamy bez ingerencji, pozwalając na ponowne dziczenie, tzw. rewilding. Oznacza to, że większość naszego gospodarstwa - teren o powierzchni ok. 10 ha, w tym las, regeneruje się w sposób naturalny.
Po trzynastu latach uprawy owoców i warzyw z certyfikatem ekologicznym, zdecydowaliśmy, że w 2025 roku zrezygnujemy z tej formy potwierdzania jakości. Wierzymy, że bezpośrednia relacja z klientami, bez pośrednictwa biurokratycznych agencji, najlepiej odda nasze wartości i metody pracy. Jednocześnie nasz główny cel pozostaje niezmienny: chcemy dostarczać zdrową żywność, dbając o środowisko. Nadal przestrzegamy zasad stanowiących fundament rolnictwa ekologicznego - do ochrony roślin stosujemy wyłącznie środki dopuszczone do użytku w produkcji ekologicznej przez Komisję Europejską.
UPRAWY
Stale zmieniamy naszą ofertę, bazując na jakości plonów i odpowiadając na potrzeby klientów Oficyny. W 2025 roku oferujemy:
Warzywa: broccolini, cukinia, cykoria, dynia, jarmuż, kalafior, kukurydza cukrowa, musztardowiec, ogórek, papryka, pomidor koktajlowy, rabarbar, rukola, rzodkiewka, sałata, szparagi, szpinak, ziemniaki
Zioła: bazylia, kolendra, cząber, lubczyk, melisa, mięta, oregano, rozmaryn, tymianek
Owoce: aronia, borówka amerykańska, dzika róża, gruszka, jabłko, malina, malinotruskawka,
miechunka, porzeczki, truskawki
Dzikie rośliny jadalne: czarny bez, jarzębina, jeżyna, oskoła (sok z brzozy), pokrzywa