Słyszeliście o oskole? Choć ta nazwa nie ma nic wspólnego z sokołami, ma wiele wspólnego z naturą. Oskoła to inaczej sok z brzozy, który jest zbierany wczesną wiosną, kiedy drzewo jest w fazie przebudzenia po zimie.
Sok z brzozy w medycynie ludowej
Oskoła jest popularna szczególnie w krajach bałtyckich, Skandynawii oraz Rosji. Sok można pić lub korzystać jako z kosmetyku, ponieważ odnotowano jego pozytywny wpływ na skórę oraz włosy.
Tradycje ludowe wskazywały na takie właściwości oskoły, jak oczyszczanie krwi, wzmacnianie włosów oraz pielęgnowanie skóry. Spożywano go w przednówku, czyli historycznej już nazwie na okres końca zimy i początku wiosny, a przez dawnych Słowian był nazywany darem od Bogów.
Składniki odżywcze oskoły
W soku z brzozy znajdziemy parę związków energetycznych, w tym uniwersalny nośnik energii – ATP (adenozynotrifosforan). W oskole występuje też naturalnie wiele kwasów, a m.in. salicylowy, askorbinowy czy octowy, dlatego niektórzy wytwarzali z niej właśnie ocet.
Sok brzozowy jest dobrym zamiennikiem wód nisko i średniozmineralizowanych. Dzięki zawartości soli mineralnych oraz witamin może być dobrym zamiennikiem napojów izotonicznych.
Jak smakuje napój pobrany z brzozy?
Oskoła jest z pewnością słodka. Jej smak określa się jako łagodny oraz lekko drzewny. Nie przypomina żadnego konkretnego produktu, dlatego można uznać go za wyjątkowy. Możesz pić czysty sok z brzozy albo wzbogacić go dodatkami.
Mocktail z sokiem brzozowym
Mocktail to coraz popularniejsze określenie na drink bezalkoholowy. Zza chmur powoli wychodzi słońce, dlatego wychodzimy do Ciebie z dwoma propozycjami odświeżających koktajli z oskołą!
Brzozowe jabłuszko
100 ml soku z brzozy (oskoły) 80 ml soku jabłkowego 2 łyżki syropu z kwiatów bzu Oficyna kilka listków mięty cienko pokrojone plasterki jabłka lód (według uznania)
Porzeczkowo-brzozowa lemoniada
100 ml soku z brzozy (oskoły) sok z cytryny (połówki lub całej) 3 łyżki syropu z czerwonej porzeczki Oficyna gałązka rozmarynu plasterki cytryny lub pomarańczy lód (według uznania)
Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Korzystając z tej witryny wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies. ZgodaPolityka prywatności