Ekologiczne gospodarstwo na Kaszubach

FARMA PRZYTOKI

Farma Przytoki to gospodarstwo Zofii i Iana Weiss, malowniczo położone na skraju Kaszubskiego Parku Krajobrazowego. Zajmuje obszar 14 hektarów, na które składają się ekologiczne uprawy ponad 80 odmian warzyw i owoców miękkich, sad, las, pastwisko oraz łąki.

Spełniamy standardy związane z produkcją żywności z poszanowaniem środowiska naturalnego, co od 2012 roku potwierdza certyfikat rolnictwa ekologicznego: PL-EKO-01-015090.

GOSPODARSTWO

Uprawiamy owoce i warzywa, które przede wszystkim dobrze smakują oraz są dostosowane do naszych warunków glebowych i klimatu. Wybieramy wyłącznie te odmiany roślin, dla których możemy uzyskać certyfikowane nasiona BIO. Część roślin uprawiamy w tunelach foliowych, zapewniając im najlepszy mikroklimat, co przekłada się na jakość i intensywny smak dojrzałych warzyw, owoców i sałat.

W okresie zbiorów zbieramy plony 3 razy w tygodniu, a zebrane produkty trafiają do sprzedaży zaledwie 1,5 godziny później. To wyjątkowo krótka droga od rolnika do konsumenta.

Zbiory sezonowe to m.in. truskawki kaszubskie i maliny, różnorodne sałaty i zioła, kolorowe pomidorki koktajlowe i cukinie, słodka kukurydza, ogórki i dynie. Niemal przez cały rok dostępne są różne odmiany ziemniaków i jarmużu.

Plony z Przytok można nabyć jedynie w naszym sklepie w Gdyni oraz na Bazarze Natury w Gdańsku. W Oficynie na bieżąco wykorzystujemy je do sezonowych potraw i przetworów.

ŚRODOWISKO

Na Farmie Przytoki dbamy o środowisko, sięgając po ekologiczne sposoby ochrony roślin i nawożenia. Chwasty usuwane są mechanicznie, bez użycia chemicznych środków. Korzystamy wyłącznie z naturalnych nawozów, przede wszystkim z kompostu. Produkujemy go sami na miejscu, a składają się na niego m.in. odpady organiczne z kuchni w Oficynie.

Naszym zdaniem najlepszy sposób w jaki można pomóc przyrodzie, to jej nie przeszkadzać.

W trosce o strukturę gleby, w miejscu upraw przekopujemy ją tylko w minimalnym stopniu. Z kolei dzikie pastwiska i łąki pozostawiamy bez ingerencji, pozwalając na ponowne dziczenie (rewilding). Oznacza to, że większość naszego gospodarstwa – teren o powierzchni ok. 10 ha, w tym las, regeneruje się w sposób naturalny.

UPRAWY

Stale poszerzamy naszą ofertę, bazując na jakości plonów. Do tej pory nasz stały asortyment obejmuje:

Warzywa: burak, cebula, cukinia, dynia, groszek cukrowy, jarmuż, kapusta, kukurydza cukrowa, miechunka, musztardowce, ogórek, papryka, pietruszka naciowa, pomidor, rzodkiewka, sałata, szczypior, ziemniak.

Zioła: bazylia, estragon, kolenrdra, koper, lubczyk, oregano, melisa, mięta, rozmaryn, szałwia, tymianek.

Owoce: aronia, borówka amerykańska, gruszka, jabłko, malina, porzeczka, truskawka.